Σάββατο
18 / 05 / 2024
1 Νέα Άρθρα

Ιατρός Εργασίας & Τεχνικός Ασφαλείας - ΑΑΔΕ και ΥΠΟΙΚ… ΠΑΡΑΝΟΜΟΥΝ

Στυλ Γραμμάτων
  • ΠΙΟ ΜΙΚΡΑ ΜΙΚΡΑ ΜΕΣΑΙΑ ΜΕΓΑΛΑ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΑ
  • ΠΡΟΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ Helvetica Segoe Georgia Times
Αποτελεί – πλέον - κοινή παραδοχή ότι καθετί που εμπίπτει στη σφαίρα προστασίας των εργαζομένων, αλλά και συνολικά όλων των πολιτών αυτής της χώρας, έχει περιέλθει στην απαξίωση και στην – στοχευμένα - συνεχή υποβάθμιση. Στην ολοένα αυξανόμενη αποψίλωση των Δημοσίων Υπηρεσιών από ανθρώπινο δυναμικό, στην ολοένα αυξανόμενη εντατικοποίηση της εργασίας, στην ολοένα αυξανόμενη επιδείνωση των συνθηκών εργασίας, το κερασάκι στην τούρτα αποτελεί η έλλειψη Ιατρού Εργασίας και Τεχνικού Ασφαλείας από τους εργασιακούς χώρους. Αυτό συνιστά ευθεία παραβίαση όχι μόνο της ισχύουσας νομοθεσίας, ήτοι του νόμου 3850/10 (ΚΝΥΑΕ - Κώδικας Νόμων για την Υγεία και την Ασφάλεια των Εργαζομένων) αλλά και της επιταγής της κοινής λογικής και ανθρωπιάς.
Σύμφωνα λοιπόν με τον ΚΝΥΑΕ πρέπει σε οποιοδήποτε εργασιακό χώρο, τόσο του Ιδιωτικού όσο και του Δημόσιου Τομέα να υπάρχουν:

Τεχνικός Ασφάλειας

  • Ανεξαρτήτως του αριθμού των εργαζομένων προβλέπεται η ύπαρξη Τεχνικού Ασφάλειας, που μπορεί να είναι είτε υπάλληλος με σχετική ειδικότητα (κυρίως μηχανικοί) είτε εξωτερικός συνεργάτης, ο οποίος κάνει  γραπτές υποδείξεις σε θέματα σχετικά με την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων και την πρόληψη ατυχημάτωνκαι τις καταχωρεί σε ειδικό βιβλίο. Υποδείξεις τις οποίες ο εργοδότης έχει υποχρέωση να λαμβάνει γνώση ενυπογράφως.
  • Ο Τεχνικός Ασφάλειας συμβουλεύει σε θέματα σχεδιασμού, προγραμματισμού, κατασκευής και συντήρησης των εγκαταστάσεων, προμήθειας μέσων και εξοπλισμού, επιλογής και ελέγχου της αποτελεσματικότητας των ατομικών μέσων προστασίας, καθώς και διαμόρφωσης και διευθέτησης των θέσεων και του περιβάλλοντος εργασίας.
  • Ο Τεχνικός Ασφάλειας ελέγχει την ασφάλεια των εγκαταστάσεων και των τεχνικών μέσων, πριν από τη λειτουργία τους, καθώς και των παραγωγικών διαδικασιών και μεθόδων εργασίας πριν από την εφαρμογή τους και επιβλέπει την εφαρμογή των μέτρων υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων και πρόληψης των ατυχημάτων, ενημερώνοντας σχετικά τους αρμόδιους προϊσταμένους των τμημάτων και τη διεύθυνση του Οργανισμού.

Ιατρός Εργασίας

Σε χώρους με 50 ή περισσότερους εργαζόμενους απαιτείται η ύπαρξη Ιατρού Εργασίας ο οποίος σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου18 του ΚΝΥΑΕ:

  • Παρέχει επείγουσα θεραπεία σε περίπτωση αιφνίδιας νόσου, ατυχήματος ή περιστατικού βίας.
  • Προβαίνει σε ιατρικό έλεγχο των εργαζομένων σχετικό με τη θέση εργασίας τους, μετά την πρόσληψή τους ή την αλλαγή θέσης εργασίας, καθώς και σε περιοδικό ιατρικό έλεγχο.
  • Μεριμνά για τη διενέργεια ιατρικών εξετάσεων και μετρήσεων παραγόντων του εργασιακού περιβάλλοντος σε εφαρμογή των διατάξεων που ισχύουν κάθε φορά.
  • Επιβλέπει την εφαρμογή των μέτρων προστασίας της υγείας των εργαζομένων, επιθεωρώντας τακτικά τις θέσεις εργασίας και προτείνοντας μέτρα για την αντιμετώπιση των παραλείψεων που διαπιστώνει, ενώ επεξηγεί την αναγκαιότητα της σωστής χρήσης των μέσων ατομικής προστασίας.
  • Εκτιμά την καταλληλότητα των εργαζομένων για τη συγκεκριμένη εργασία, αξιολογεί και καταχωρεί τα αποτελέσματα των εξετάσεων, εκδίδει βεβαίωση των παραπάνω εκτιμήσεων και την κοινοποιεί στον εργοδότη.
  • Τηρεί ατομικό ιατρικό φάκελο για κάθε εργαζόμενο.
  • Ερευνά, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, τις αιτίες ασθενειών των εργαζομένων που οφείλονται στην εργασία αναλύει και αξιολογεί τα αποτελέσματα των ερευνών και προτείνει μέτρα για την πρόληψη τους. Ο ιατρός εργασίας αναγγέλλει στην Επιθεώρηση Εργασίας τις ασθένειες των εργαζομένων που οφείλονται στην εργασία.
  • Υποχρεούται να συνεργάζεται με τον τεχνικό ασφαλείας πραγματοποιώντας κοινούς ελέγχους των χώρων εργασίας.
  • Διατηρεί ειδικό χώρο για την παροχή των υπηρεσιών του Ιατρού Εργασίας, στον οποίο  φυλάσσονται κλειδωμένοι και οι ατομικοί φάκελοι των εργαζόμενων.
Επιπλέον… σύμφωνα με το άρθρο 4, οι εργαζόμενοι σε φορείς που απασχολούν πάνω από πενήντα (50) εργαζόμενους έχουν δικαίωμα να συνιστούν Επιτροπή Υγείας και Ασφάλειας των Εργαζομένων (Ε.Υ.Α.Ε.), αποτελούμενη από εκλεγμένους εκπροσώπους τους, ενώ σε δομές που απασχολούν από είκοσι (20) εργαζόμενους και πάνω έχουν δικαίωμα να επιλέγουν εκπροσώπους, με ειδική αρμοδιότητα σε θέματα προστασίας της ασφάλειας και της υγείας.

Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι

Η αναγκαιότητα ύπαρξης Ιατρού Εργασίας όσο και Τεχνικού Ασφαλείας στους εργασιακούς χώρους είναι αυτονόητη. Όπως αυτονόητη είναι και η ευθύνη της Πολιτικής Ηγεσίας και της Διοίκησης της ΑΑΔΕ, οι οποίοι με προκλητικό τρόπο περιφρονούν τις προβλέψεις του νόμου και αδιαφορούν για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων και όσων επισκέπτονται τις υπηρεσίες μας. Σε μια περίοδο που στην ΑΑΔΕ, το πλάνο των «αναδιαρθρώσεων» συνεχίζεται και οδηγεί σε επιδείνωση των εργασιακών συνθηκών των συναδέλφων, η διοίκηση αδιαφορεί για το ζήτημα της ασφάλειας αλλά και για την στοιχειώδη τήρηση της νομοθεσίας. Αντιθέτως μάλιστα προσπαθεί να μεταθέσει την ευθύνη στους ίδιους τους εργαζόμενους, ενώ η ίδια είναι, νομικά και ηθικά, απόλυτα υπεύθυνη.

Τους καθιστούμε όμως σαφές ότι είναι βαθιά γελασμένοι όσοι πιστεύουν ότι θα… ‘’μπαζώσουν’’ τις ευθύνες τους. Η ΑΑΔΕ, στην αρμοδιότητα της οποίας είναι και ο έλεγχος της εργατικής νομοθεσίας (!!!), δεν μπορεί να εφαρμόζει αλακάρτ τους νόμους. Οι εργαζόμενοι στο ΥΠΟΙΚ και την ΑΑΔΕ δεν είναι αναλώσιμοι.

Απαιτούμε… την άμεση εφαρμογή του νόμου και την ύπαρξη Ιατρού Εργασίας και Τεχνικού Ασφαλείας στις υπηρεσίες μας.

Καλούμε… τους πρωτοβάθμιους Συλλόγους και την Ομοσπονδία να ενεργήσουν ώστε να προχωρήσει η σύσταση  των Επιτροπών Υγείας και Ασφάλειας των Εργαζομένων, αλλά και να επιβάλλουν τη θέσπιση όλων των μέτρων που ο νόμος προβλέπει για την ασφαλή λειτουργία των χώρων εργασίας.

Επισήμανση… εν είδει Ανοιχτής Επιστολής

Δεν ξέρουμε αν η προσπάθεια της ηγεσίας της ΑΑΔΕ να μεταφέρει την ευθύνη στο Συμβούλιο Διοίκησης για την ανυπαρξία Ιατρού Εργασίας και Τεχνικού Ασφαλείας στις υπηρεσίες μας, βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα (‘’επιχειρήσαμε να περάσουμε τη σχετική διάταξη – υποχρέωση και δεν έγινε αποδεκτή απ’ το Συμβούλιο Διοίκησης’’ μας είπε ο αρμόδιος Γενικός Διευθυντής), ή αυτό εξυπηρετεί άλλες σκοπιμότητες και προσπάθεια αποποίησης των ευθυνών.

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να καταστεί σαφές τόσο προς την Πολιτική Ηγεσία, την Ηγεσία της ΑΑΔΕ, τον Διοικητή, τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες και το Συμβούλιο Διοίκησης της ΑΑΔΕ, ότι:
  • Φέρουν στο ακέραιο την ευθύνη για τη μη ύπαρξη Ιατρού Εργασίας και Τεχνικού Ασφαλείας στις υπηρεσίες μας.
  • Φέρουν στο ακέραιο την ευθύνη γιατί επιτρέπουν (για την ακρίβεια επιβάλλουν) τη λειτουργία των υπηρεσιών μας χωρίς την τήρηση του νόμου.
  • Φέρουν ακέραια την ευθύνη (θέτοντας συνειδητά σε κίνδυνο εργαζόμενους και παραβιάζοντας προβλέψεις του νόμου) για ό,τι συμβαίνει στις υπηρεσίες μας.

Αθήνα, 28.4.24
Αυτόνομη Κίνηση Εφοριακών